tiistai 8. maaliskuuta 2016

Sairastelua

 
Manu Mainio onneksi säästyi mahavaivoilta
Väsynyt toipilas :(
Meillä on koirat olleet pitkän aikaa hyvässä kunnossa. Viime viikonloppuna meinasi kyllä huoli jo herätä, kun Uljas aloitti mahavaivat perjantaina oksentamalla aamulla edellisen illan iltaruoan sulamattomana ulos. Oksentelun lisäksi sillä ressukalla oli ripuli. Tuosta en vielä huolestunut, mutta tuota oireilua kesti koko viikonlopun ja U oli selvästi väsähtäneempi eikä lainkaan oma iloinen hössöttävä itsensä.

Ensin ajattelin vaivan johtuvan ruoasta. Torstai-iltana tuli tarjoiltua varsin raskas ateria: hevosenlihaa + lampaanrasvaa. Mutta ruoan aikaasaamat vaivat ovat menneet ohi yleensä n. vuorokaudessa. Seuraavana ajatuksena heräsi jokin vierasesine esim. puutikku, karvapallo tai luunpala. Oksennuksissa ei ainakaan ollut viitteitä vierasesineestä.

Päätin seurailla tilannetta maanantaihin. Jos oireet jatkuu vielä maanantaina, olisin varaillut eläinlääkäriin ajan. Onnekseni U oli eilen oma virkeä itsensä eikä ole myöskään oksentanut eikä ripuloinut. Kyllä helpotti. :) 

Kuinka sitten hoidan koirien mahavaivoja? Ripuliin on käytössä perinteiset Attapectit ja lisäksi kiinnitän tarkemmin huomiota ruokaan niin määrään kuin laatuunkin. Olen tässä vuosien saatossa huomannut, että pelkkä keitetty riisi/riisin keitinvesi ei ainakaan Uun oloa helpota. Täyspaaston kannalla en myöskään ole, jos ruoka kestää sisällä edes jonkun aikaa.
Lihat vaihdan mahdollisimman rasvattomiin ja helposti sulaviin esim. seitiin, kalkkunaan, broileriin ja naudanmahaan. Riisiä en tarjoile, vaan keitän kaurapuuroa runsaassa vedessä ja pitkään hauduttaen. Puuroon siis sekaan hieman lihaa ja kaikki ravintolisät ovat tauolla lukuunottamatta maitohappobakteereja.  Lisäksi sekoittelen juomaan Fitdogin palautusjuomajauhetta tai energiajuomajauhetta. Pyrin siis pitämään huolta koiran nestetasapainosta mahdollisimman hyvin, sillä oksentelu ja ripulointi kuivattaa elimistöä. Tarjoilen kerralla pieniä annoksia ruokaa ja hetkellisesti saatan tarjota päivässä kolme ateriaa, kun normaalitilanteessa meillä koirat syövät yleensä vain kerran päivässä. Jokaisella kerralla siis puuroa + hieman lihaa + juomasekoitus. Kunhan maha ei mene täyteen ja jää sinne höllymään. Näillä konsteilla olen hoitanut mahavaivoja jo vuosia. Ja jatkan täll hyväksi havaitulla linjalla myös jatkossa. Mikäli koira oksentaa ruoan VÄLITTÖMÄSTI ruokailun jälkeen, on paasto ihan järkevää pitää.  

Manu poseeraa ;)
 Nyt kun vaivat on selätetty palautellaan ruokailut takaisin normaaliin. Toistaiseksi tarjoilen ruoan kaksi kertaa päivässä ja jos kaikki on kunnossa voivat ne loppuviikkoon mennessä siirtyä syömään kerran päivässä kuten normaalistikkin. Uu joutui sairastelun takia skippaamaan viime viikonloppuna agilitykoulutuksen, mutta onneksi meillä on treenipaikka varattu tulevalle viikonlopulle. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti