lauantai 16. toukokuuta 2015

Vetovaljaiden valinta

Lumet ovat sulaneet ja koirahiihtokausi on pulkassa. Ensi talveen saakka ei kuitenkaan tarvitse odottaa, vaan nyt keväästä syksyyn järjestetään sulanmaan kilpailuita niin koirajuoksussa (canicross), koirapyöräissä kuin kickbikessäkin.  Se, että kuinka paljon minua koirien kanssa sulanmaankilpailuissa näkyy, jää vielä nähtäväksi. Tämä kevät on ollut tosi kiireistä aikaa yliopiston opintojen suhteen ja ensi syksynä pitkälti kaikki vapaa-aika menee Hillan metsästyshommissa, jos nyt viimein myös Kaer-kokeisiin uskaltauduttaisiin...

Viime postauksessa lupasin esitellä ja kertoa vähän vetohiihto välineistä. Ajankohta on ehkä vähän huono nyt, mutta sulanmaan harrastuksia ja ensitalvea silmällä pitäen tässä olisi jotain ohjeita:

Vetovaljaiden valinta

* Valjaiden tulee olla tehty vetämiseen, jolloin vetopaine jakautuu oikein koiralle. Normaaleissa talutusvaljaissa paino kohdistuu koiran vetäessä väärin, rasittaen eturintaa.
* Koiran tulee kyetä vetäessä hengittämään vapaasti. Eli etuosan on oltava tarpeeksi leveä, että se peittää rintaosan, mutta se ei saa nousta liian korkealle ja haitata koiran hengittämistä. Rintalastan kärjen olisi hyvä tuntua suunnilleen kaula-aukon y-haaran kohdalle.
* Kaulankohdalta oikean kokoiset. Ei liian pienet ettei kurista eikä liian isot, ettei valu lapaluiden päälle.
* Ei saa hiertää kainaloiden alta.
* Valjaat ei saa puristaa mistään kohtaan, muttei olla liian löysätkään.
* Valjaiden pitää mennä kylkiluiden päältä, ei saa painaa kuvetta ja vatsaa. Eli tällä tarkoitan sitä, että valjaat eivät saa painaa kropan "pehmeää osaa" vaan niiden on mentävä luiden päältä. 
*Pitkä runkoisilla koirilla olisi hyvä, että vetopiste tulee hännäntyven kohdille.Non-Stop free motion valjaat:

 Kuvat: Mari Moisala

*On suunniteltu niin, että vetopiste sijaitsee siten, että koiralla on maksimaalinen vapaus ja voima joka askeleella. Nämä valjaat on suunniteltu erityisesti hiihtoon ja juoksemiseen, jossa veto tulee ylempää (toisin kuin valjakkoajossa). Säädettävät (selän leveys, selän pituus, valjaiden istuvuus).

Non-stop combi, yhdistelmä valjaat:
* Hyvin samantapaiset kuin Free motion valjaat, mutta toimivat myös pulkkaa vetäessä.

Non-Stop Nome valjaat:
*On parhaat valjaat silloin, kun vetopiste on alhainen, eli valjakkoajossa (esimerkiksi huskyvaljakko).

Zero DC Short valjaat:

*Lyhyt runkoisille (ja matalille) koirille. Veto kohdistuu pääosin koiran yläselkään (soveltuu siis hyvin myös alaselän ongelmista kärsiville koirille, sillä se ei kuormita alaselkää). Hyvin istuvat ja napakat, löytyy myös säätövaraa. Hillalle nämä valjaat on olleet just sopivat. Valjaat on mittasuhteiltaan hyvät ja vetopaine jakautuu tasaisesti. Bretoni on hiihtäjälle aika matala rotu, joten tuon vetopisteen sijoittuminen vähän korkeammalle on hiihtäjälle mielyttävämpää sekä maksimoi koiralta saatavaa voimaa. Me myös paljon maastopyöräillään Hillan kanssa jolloin on hyvä, että vetopiste on korkealla. 


Zero DC Faster valjaat:

*Näistä minulla ei ole kokemusta, mutta sopivat syvärintaisille ja pitkä runkoisille koirille. Olen kuullut, että koira juoksee valjailla rennosti, koska selkä on vapaa. Ei säädettävät, eli koon pitää olla oikea.


Koiran valjaiden lisäksi myös hiihtäjän on hyvä valita itselleen parhaiten sopiva vetovyö. Vetovyön tulisi olla sellainen, että se ei hirvesti liikku ylös ja alas vyötäröllä, aiheuttaen kuormitusta selälle. 

Myös vetonarun valinta on tärkeää. Näitäkin on monen eri pituisia ja joustoisia, eli riippuu paljon koiran vedosta ja urheilijan mausta mikä on parhaiten sopiva. Tärkeää kuitenkin on, että urhelijan vetovyöhön tuleva pää on pehmeä eikä näin ollen irrotessaan vahingoita koiraa.

Vetovaljaita ostaessa suosittelen ottamaan koiran mukaan ja yhdessä myyjän kanssa sovittamaan eri vetovaljas vaihtoehtoa. Sohvin valinnassa on myytävänä niin Non-stopin kuin Zero DC:n valjaita ja liikkeeseen voi ottaa myös koiran mukaan :)

Kevät terveisin, Krista & Hilla


Molemmat kuvat: Mari Moisala


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti