torstai 26. helmikuuta 2015

Kauden kilpailuita ja palautteluja


Koirahiihtokausi on lähtenyt meillä vauhdikkaasti käyntiin. Royalin kanssa ollaan kilpailtu Imatralla ja Oulussa. Molemmista kilpailuista tuli voitto. Lauantaina kilpaillaankin kotikentällä, eli Joensuun Pärnävaaralla (klo 10 alkaen).
Joensuun kilpailuiden jälkeen edessä on SM-kilpailut. Pitää toivoa (ja treenata) nyt niin, että tuonne saataisiin meidän molempien paras vauhti ja herkkyys.©Mari Moisala
Royal malttamattomana startissa
© Margareetta Lenruth-Hulkkonen

©Mari Moisala
Koirahiihto harjoitukset ja kilpailut on koiralle fyysisesti erittäin kuormittavia. Oikeanlaisen ravinnon lisäksi, mun on pakko nostaa esille myös nesteytyksen tärkeys. Jo se, että koiran soluissa on tarpeeksi nestettä vähentää koiran loukkaantumisriskiä, mutta tarpeeksi hyvä nesteytys parantaa myös suorituskykyä (nimittäin jopa 3-4% nestehukka heikentää suoritusta).
Tänä talvena olen alkanut juottamaan Royalille ja Hillalle FitDogin energy + rehydratea (eli ennen ja harjoitusten aikana annettavaa energiajuomaa), sekä recorveryä (harjoitusten jälkeen annettavaa palautusjuomaa). Energiajuoman ideana on siis, että koira saadaan nesteytettyä tarpeeksi ennen suoritusta ja se antaa myös lisäenergiaa suoritukseen. Palautusjuoman ideana on taas, että suorituksen jälkeen se täyttää koiran tyhjentyneet energiavarastot ja näin ollen koiran palautuminen lähtee heti käyntiin.

Selailin FitDogin internet sivuja ja sieltä löysin tälläistä tietoa:

Rasituksen vaikutus koiran energiantarpeeseen

 • Keskimäärin koiran energiantarve lisääntyy 10% jokaista koiran tekemää työtuntia kohden
 • Jos koiran suoritus on lyhytkestoinen tehosuoritus, kuten agility, lisääntyy koiran energiantarve n. 10-20%. Agilitykoiran kokonaissuoritus kilpailupäivän aikana vastaa kuitenkin rasitustasoltaan kestävyyssuoritusta.
 • Metsästys- ja paimenkoirilla energiantarve keskimäärin kaksinkertaistuu työpäivien aikana
 • Suurin energiankulutus on äärioloissa työskentelevillä valjakkokoirilla, joiden energiantarve voi nousta kolmin- tai nelinkertaiseksi ylläpitotasoon nähden.Tuotteet ovat olleet sen verran hyviä, että ensi syksynä pakkaan myös metsästysreissuille pussin mukaan :)


3 kommenttia:

 1. Mie käytän myös aksaavalle spanielille noita samoja Fitdogin tuotteita. Varsinkin toi Energy + Rehydration -jauhe on suuressa suosiossa. Aloitan sen tarjoilun kisoja edeltävänä iltana ja koko kisapäivän ajan.

  Se tuli huomattua viimeksi kisoissa, että koiraa täytyy käyttää tiheämmin pissalla kuin pelkkää vettä juottaessa. Aineenvaihdunta käy niin kovalla vauhdilla ja nestetasapaino kunnossa, voi vahingossa tulla ei-toivottuja pissavahinkoja.

  Koira myös palautuu todella nopeasti kisapäivästä, kun nestetasapaino on kohdillaan.

  Tsemppiä talven kisoihin! :)

  VastaaPoista
 2. Meillä nesteytyksen tärkein päivä on kisoja edeltävä päivä. Kilpailu aamuna vielä koira joutetaan, mutta sen jälkeen ei enään, ettei jää mahaan hölskymään... Ja joo ulkona saa kyllä juosta nesteyttämisen aloitettua :D
  Kiitos ja tsempit teille agillitykentille :)

  VastaaPoista
 3. Ootte kyllä huippuja! Toivoisin postausta koirahiihtoon ja -juoksuun tarvittavista välineistä. Millaiset valjaat? Millainen remmi ja vyö? Olis myös kiva saada vinkkejä kohtuuhintaisista välineistä, jotka olisivat riittävän hyviä tällaiselle huvikseenhiihtelijälle. :)

  VastaaPoista