tiistai 17. kesäkuuta 2014

Jumppaa!

Joskus talvella lupailin postausta lihashuollosta. Ja erityisesti halusin tehdä postauksen syviä lihaksia tukevasta jumpasta ja notkeuden lisäämisestä. Kuvien puutteessa on teksti jäänyt tekemättä, mutta nyt on viimeinkin sen aika! :)

Talvella laiskistun jumppaamisen suhteen, mutta kesällä oma takapiha houkuttelee tekemään erilaisia temppuj, eli jumppaa. Lihashuoltoon kuuluu tottakai myös fysioterapia sekä huolellinen ruokinta, treeneistä puhumattakaan. :)

Agilityä ajatellen ei Uljaksen rakenne ole optimaalinen. Se on suhteellisen raskas kropaltaan, maksi korkeudessa olevat esteet ovat korkeita. Keppien pujottelu on rankkaa ja niissä varsinkin kropan jumiutuminen näkyy meillä ensimmäisenä. Kontakteista varsinkin A ja keinu on rankkoja kropalle, Aalta kovalla vauhdilla alas jolloin etuosa ottaa kaiken painon vastaan ja keinulla aikamoinen tärsky sen laskeutuessa alas. Ja tottakai aina tavoitellaan mahdollisimman nopeaa suoritusta. 

Haluan säilyttää koirani ehjänä ja terveenä aina eläkeikään saakka. Siksipä me jumpataan. Myöskin kontakti on parantunut meidän välillä, kun on temppuja tehty ja opeteltu. :) Suosittelen!

Välineet löytyy kaikilta! :) Tämän kesän hittituote on ämpäri. :D Se on riittävän pieni ja vaatii koiralta enemmän tarkkuutta tassujen asetteluun sen päälle. Treenit olen aloittanut niin, että ensin pyydän nostamaan etutassut ämpärille ja siitä sitten jatkojalostanut hommaa siten, että U osaa nostaa käskystä molemmat takajalat ämpärin päälle. :) PALJON PALKKAA KUN KOIRA TEKEE NIINKUIN SILTÄ PYYDETÄÄN! :) 

Kun koira on ämpärin päällä syötän sille nameja eri kulmista esim. alhaalta, molemmilta sivuilta, ylhäältä. Näin koira joutuu käyttämään vielä uudella tavalla lihaksia ja saa samalla hyvin venytyksiä eri puolille kroppaa.
U nostamassa takajalkoja ämpärin päälle käskystä.


Tämän kesän juttuna on myös se, että etutassut on ämpärillä ja pyydän koiraa kiertämään ympyrää niin, että takatassut kävelee ja etutassut pysyy paikoillaan. Ohjaan liikettä paljon omalla kropalla ja taas kerran palkkaa PALJON. :)


Pujottelu on tuttua juttua agilitykoiralle. :) Pelkästä käskystä ei U osaa pujotella, mutta käsiapujen kanssa kyllä. Opetan pujottelun aluksi siten, että seison itse paikoillaan leveässä haara-asennossa. Kun koira saa ideasta kiinni, opetan sen pujottelemaan miun ottaessa askelia eteenpäin. :) Liikkuessa ei käännöksistä tule ihan yhtä jyrkkiä kuin paikoillaan seistessä. Kuvista näkee kuin U taivuttaa kroppaansa. Tuollaista taipumista juuri haluan! :) Vauhti ei tässä saa korvata laatua.Koirat ovat monesti toispuoleisia. Esim. paljon tokoa tekevät koirat ovat hyvinkin jäykkiä toiselta puolelta. Agilityssä koiran tulisi olla yhtä notkea ja ketterä molempiin suuntiin ja molemmilta puolilta. Tästä syystä opetan koiran tulemaan sivulle MOLEMMILLE puolille sekä jalkojen väliin. Jalkojen väliin tuloa käytän lähdöissä ja ohjaan koiran istumaan suoraan ja paino kunnolla takaosalla. Näin saa vahvan ja räjähtävän liikkeelle lähdön. :)Sivulla istumiseen saatan yhdistää myös "kurre" tempun. Se jos mikä vahvistaa syviä lihaksia. Hallitusti etutassut ylös ja koira istuu pyllyllään. Meidän treenit on vielä sen verran vaiheessa, että U usein nousee aina takajaloille saakka. Tästä tempusta voidaan olla kahta mieltä. Toiset pitää sitä erinomaisena keinona vahvistaa lihaksia ja toiset tyrmää liikkeen heti perustellen sen sillä, että koiran rankaa ei ole tarkoitettu olemaan pystyasennossa. Itse kuitenkin tätä temppua olen opettanut ja opetan jatkossakin. Tässäkään ei vauhti korvaa laatua. Ja jos meinaa tasapaino pettää, tuen koiraa käsillä.

 Etuosalle hyvää irrottelua ja venyttelyä on tassun antaminen. Olen opettanut molemmat koirat antamaan käskystä molempia tassuja (yksi tassu kerrallaan) ja oman käden paikkaa vaihtelen. Milloin se on ylhäällä kuten kuvissa ja milloin alhaalla tai sivummalla. Variaatioitahan riittää. Vain mielikuvitus on rajana. :)


Selkälihaksien venyttelyä ja vahvistusta varten olen opettanut koirat kumartamaan käskystä sekä ryömimään maassa matalana. :) Videolla on tuo ryömiminen sekä sen lisäksi ämpäritemppuilua sekä marjapensaiden kiertelyä. Tuossa marjapuskien kiertelyssä keskityn palkkaamaan, kun koira liikkuu laukalla. :) Meillä kun aksassa on ollut pientä vauhtiongelmaa viime aikoina.

 
Jumppahetket on lyhyitä. En koskaan katso kelloa, mutta villi veikkaus olisi 3-10 min. Riippuen ihan koiran motivaatiosta. Jos koira haahuilee ja siitä näkee selvästi, että ei kiinnosta, en pakota. Haluan ennenkaikkea että koiralla on KIVAA! :)

Onkos teillä muilla joitain kivoja temppuja, joita olette koirillenne opettanut? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti